Wat je kunt leren over innerlijke kracht van de IceMan.

De Wim Hof Methode

normalityVroeger was er van stichting SIRE een reclame: “ooit een normaal mens ontmoet…..en beviel het”.  Wim Hof, the IceMan zegt : “They call me crazy and they are right: crazy about life”. Vanavond is hij te zien bij Humberto Tan op RTL late night.

Ik heb het afgelopen weekend een training van hem bijgewoond.

Wim leert ons dat hij door eigen ervaring heeft gevonden dat koudetraining, ademhalingsoefeningen, yoga-oefeningen, meditatie en mindset de innerlijke krachten in de mens weer activeren. Hij wil het iedereen leren.

Hij is bekend van zijn kouderecords: een marathon lopen boven de poolcirkel op blote voeten, 1 uur en 50 minuten zitten in een ijsbad en nog meer. Zijn boodschap is dat je door inzet en zijn methodiek je eigen gezondheid naar een hoger plan kan brengen. Hij is wetenschappelijk onderzocht door hoogleraar Maria Hopman, die tot de conclusie kwam dat Wim Hof inderdaad zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Volgens de tot dan toe geldende wetenschappelijk inzichten kan dit niet.

Onderzoek naar de Wim Hof Methode

Helemaal nieuw is het niet. Swami Rama, een yogi, kon ook zijn autonome zenuwstelsel beïnvloeden en dit is destijds onderzocht door de wetenschappers van de Menninger kliniek. Maar zul je misschien denken, dat zijn bijzondere mensen die over vermogens beschikken die niet voor ons normale mensen zijn weggelegd. Maar Wim Hof beweerd dat iedereen met de nodige inzet en oefening “het” kan. En “het” is dan niet de extreme records, maar het verbeteren van je eigen gezondheid.

Maar is deze claim wel terecht? Er zijn cynische reacties van wetenschappers en anti-kwakkers die Wim uitmaken voor sensatiezoeker en bedrieger. Maar Wim gaat de confrontatie en de uitdaging niet uit de weg. Hij wil zoveel mogelijk wetenschappelijk onderzoek laten verrichten over de mogelijke effecten van zijn methode.

Koudetraining en ademoefeningen

Maar kunnen anderen dit ook leren? Dat was de vraag die ook het onderzoeksteam van Professor Pickkers zich stelde. Wim trainde een groep mensen om hun autonome zenuwstelsel te beïnvloeden met zijn methode. Behalve deze opgeleide proefpersonen was er ook een controlegroep die niet getraind waren in de Wim Hof methode.

Het onderzoek was zo opgesteld dat de proefpersonen werden ingespoten met de celwanden van bacteriën. Normaal reageert het immuunsysteem met het aanmaken van ontstekingseiwitten en krijgen mensen griepverschijnselen als koorts en hoofdpijn.

En wat was het resultaat? De getrainde proefpersonen maakten meer adrenaline aan. Adrenaline is een stresshormoon dat vrijkomt bij verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel en het onderdrukt de immuunrespons. Verder hadden de getrainde proefpersonen veel minder last van griepverschijnselen en ze hadden minder ontstekingseiwitten. Dus inderdaad niet allen Wim Hof kan het, maar anderen kunnen het ook leren.

the icemanDit is zeer veelbelovend voor de grote groep mensen met auto-immuunziekten, zoals rheuma, suikerziekte, psoriasis, ziekte van Crohn, multiple sclerose en nog veel meer. Uiteraard moet er nog veel onderzoek verricht worden voordat we kunnen concluderen dat de Wim Hof methode voor deze ziektebeelden iets te bieden heeft. Maar Wim Hof gelooft erin en hij wil zoveel mogelijk bekendheid geven aan zijn trainingsmethode. Hij is een man met een missie. Ga dus kijken vanavond naar RTL late night waar hij door Humberto Tan wordt geïnterviewd.  En als je er meer over wilt weten kun je ook het goed geschreven boek “ koud kunstje” door Koen de Jong lezen.

Wat mij betreft was de training in ieder geval een succes en ik ga zijn trainingsmethode toepassen.

Even delen met je netwerk?