Patiënten vragen vaak: “waar zit de oorzaak van mijn pijn”. Soms hebben ze ook zelf een idee. Ze zeggen dan: “ik heb kou in mijn spieren” of “ik sta scheef”, of “ik heb een blokkade”. Binnen de verschillende manuele therapieën bestaan ook theorieën over scheefstanden van bekkens, wervels en blokkades van gewrichten. Zo wordt er ook vaak over gesproken bij de collega manuele artsen.
Nu is het zo dat zo’n simpel mechanisch model makkelijk is om over te brengen. Je zegt dan dat mensen scheef staan of wervels hebben die vastzitten en je zet ze weer recht of maakt ze los. Een marketingman vertelde me ook dat je het altijd simpel moet houden. Dat verkoopt beter. Maar …. wat verkoop je dan eigenlijk?
Op zoek naar een beter model om pijn te verklaren
Het menselijk lichaam zit veel ingewikkelder in elkaar en is meer dan een mechanisch model. In de osteopathie hanteren ze verschillende modellen. Eerder heb ik al een nieuwsbrief geschreven over de segmentale relaties. De manuele artsen streven tegenwoordig naar erkenning bij de reguliere zorg. Belangrijk daarvoor is een goed verklaringsmodel. Internationale artsenorganisaties op het gebied van de Manuele geneeskunde en Osteopathie zijn daar al jaren mee bezig. Op een nascholing presenteerde dr. Wolfgang von Heymann het neurofysiologisch model dat nu als leidend gezien wordt voor manueel werkzame artsen.
Tijdens zijn voordracht kregen we een werkblad om zelf in te vullen als praktijkopdracht om het model in de vingers te krijgen. Het ging erg snel, dus mijn handschrift is waarschijnlijk niet te lezen.
Wat zegt dit schema over pijn?
Ten eerste bevestigd dit schema dat de pijnbanen gecompliceerd zijn. Het lijkt wel een bedradingsschema van een computer, maar het is veel ingewikkelder omdat de bedrading oftwel de bezenuwing bij mensen kan veranderen. Daarover later meer.
Pijn wordt waargenomen in de hersenen en is een optelsom van allerlei informatie uit het lichaam. Wervels en spieren kunnen pijnprikkels doorsturen, maar ook de huid, zenuwen, bindweefsels, bloedvaten, lymfevaten en organen kunnen dat doen. En tussen de bindweefsels zit een soort binnenzee waar al onze cellen in rondzwemmen. Als dit vervuild en troebel is dan krijg je wat dr. von Heymann een inflammatory soup noemde. In deze ontstekingssoep zitten allerlei stoffen die je pijngevoeliger maken. Gelukkig zijn er ook verschillende pijndempende systemen, die verlopen via GABA, Serotonine en endogene opiaten.
Wat geeft de pijn?
Om met de pijngevende en pijndempende stoffen in uw lichaam te beginnen. Die zijn sterk afhankelijk van uw voeding, lifestyle en het goed werken van uw spijsverteringsstelsel. In een vorig nieuwsbrief heb ik al iets uitgelegd over ontstekingen in relatie tot voeding. Door verkeerde voeding en lifestyle kunt u meer ontstekingsactviteit in uw lichaam krijgen en wordt u pijngevoeliger. Een andere manier om de ontstekingsactiviteit in je lichaam te verminderen en je pijngevoeligheid te verlagen is de Wim Hof Methode. Met de osteopathie kunnen we met manuele technieken de functie van het spijsverteringsstelsel optimaliseren. En als organen niet goed functioneren kunnen ze signalen afgeven aan het ruggenmerg, waar door segmentale relaties pijn en bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan in spieren, gewrichten, banden en bindweefsels.
Tegenwoordig behandel ik ook veel vervormingen in het bindweefsel met F.D.M., het fascial distorsion model. Wetenschappelijk wordt steeds meer onderzoek gedaan naar bindweefsels (fascia) en hun zeer belangrijke rol in de sturing van beweging. En het vocht tussen de bindweefsels, de al genoemde binnenzee kan zo vervuild zijn dat het aan de basis ligt van vele ziekten. De Amerikaanse wetenschapper Mina Bissell heeft met haar onderzoeken laten zien, dat de oorzaak van kanker gezocht moet worden in de kwaliteit van de binnenzee en de bindweefsels. Op YouTube kunt u een goede Ted Talk van haar vinden.
Hoe schoon bent u van binnen?
Ook hier weer zijn goede lifestylekeuzes van belang met zuivere, liefst biologische voeding, vermijden van toxines in werk en privé. Blootstelling aan gifstoffen is niet te vermijden, dus het is goed om van tijd tot tijd te ontgiften. Op mijn opleiding Natuurgeneeskunde wordt daar veel aandacht aan gegeven. Vasten is daarvoor een krachtige methode. En er zijn vele methoden om te vasten. Je kunt ook bepaalde voeding, supplementen en andere maatregelen gebruiken die het ontgiftigingsproces ondersteunen. Maar goed, dat voert nu te ver. Dat is een onderwerp voor een andere nieuwsbrief.
Terug naar de vraag: Waarom heb ik pijn?
Om die vraag te beantwoorden moeten we dus meer bekijken dan uw botten en gewrichten! Het is meestal meer dan scheefstaan of vastzitten. Vooral bij meer chronische pijnklachten is er eigenlijk geen simpel snel antwoord op die vraag. Voor iedereen is de pijnoorzaak anders. Maar duidelijk is wel dat je vele factoren in overweging moet nemen en zo snel mogelijk een pijnvermindering moet bereiken. Dr. von Heymann legde uit dat je moet voorkomen dat pijn chronisch wordt. Zenuwvezels die normaal zorgen voor de sturing van beweging kunnen namelijk door chronische pijn zich omvormen tot zenuwvezels die pijn geleiden. En ook in de hersenen kunnen de pijnbanen als het ware getraind worden om beter pijn gewaar te worden. Dan moet je zorgen voor een optimale pijnbestrijding en tegelijkertijd veel bewegen en gerichte manuele therapie.
Hoe kom ik van de pijn af?
Als een pijn niet binnen een week weg is, onderzoek dan de mogelijke onderhoudende oorzaken in uw omgeving. Soms is dat een werk- of zithouding. Het kan soms in kleine dingen “zitten”. Zo had ik ooit eens een collega bedrijfsarts met pijn in zijn rug en bil en hij vroeg of ik even wilde kijken. Hij had een dikke portemonnee in zijn achterbroekzak en een slijtplek op die plaats in zijn broek. Er was niets anders nodig dan de portemonnee anders dragen. Maar als u zelf niet de oorzaak van uw pijn kan opsporen loop dan niet te lang door en laat het niet chronisch worden.
Samen met u wil ik de pijnbronnen opsporen. Door mijn opleiding en ervaring in de Manuele Geneeskunde, Osteopathie en Natuurgeneeskunde heb ik veel kennis, vaardigheden en methoden waardoor ik breder kan kijken. Door de nascholing van dr. van Heymann besef ik des te meer dat simpele modellen niet voldoende zijn. Juist een bredere integratieve aanpak past beter bij de huidige wetenschap en heeft meer kans op succes!