Standaard zorg of maatwerk?

Bedrijfsarts

twee mensen wereldIk ben ooit bedrijfsarts geworden omdat ik vind dat het zeer belangrijk is om ziekte te voorkomen en gezondheid te bevorderen. In de curatieve zorg was men daar amper mee bezig. Vandaar dat ik het zocht in de preventieve geneeskunde. Aanvankelijk was de bedrijfsgeneeskunde een aparte discipline die zich niet bezighield met verzuimbegeleiding. Dat deed de verzekeringsarts van het GAK. In het begin van mijn carrière als bedrijfsarts heb ik ook wel preventieve projecten gedaan. Maar door allerlei wetswijzigingen moest de bedrijfsarts zich vooral bezighouden met verzuim-en reintegratiebegeleiding en ook bij bedrijven kwam daar de focus.

Manuele geneeskunde en osteopathie

Om beter mensen te kunnen onderzoeken, beoordelingen te gaan doen voor de verzuimbegeleiding en adviezen te geven, ben ik de opleiding manuele geneeskunde gaan doen. Daarna volgden vele andere opleidingen in manuele therapieën, de osteopathie en in voeding en levensstijlfactoren. Persoonlijk vind ik dat artsen in eerste instantie kenners moeten zijn van gezondheid! Ze moeten goed kunnen communiceren, maar ook het lichamelijk onderzoek in de vingers hebben. Maar de trend in de bedrijfsgezondheidszorg was destijds om mensen juist minder te onderzoeken en de gedachtegang was dat de meeste klachten psychosomatisch waren. Er werden protocollen geschreven om de ernstige klachten eruit te filteren en de rest werd als aspecifieke klachten bestempeld. Deze “protocollengeneeskunde” is alleen maar meer geworden in alle takken van de preventieve en regulier curatieve zorg.

Protocollengeneeskunde

Bij deze reguliere protocollengeneeskunde maakt men gebruik van wetenschappelijk onderzoek onder grote groepen mensen en poogt men de resultaten die gelden voor de statistisch gemiddelde patiënt toe te passen op de individuele patiënt.

In mijn laatste nieuwsbrief heb ik daar al iets over geschreven. Voor de farmacie is het ook belangrijk om hun medicijn in het protocol te krijgen. Het commercieel belang is zo groot dat het wetenschappelijke soms ver te zoeken is. Zie ook: dit artikel.

Neem zelf de regie over

Maar wat dan? Een gezondheidszorg die sterk onder invloed staat van allerlei commerciële invloeden wordt op den duur weinig effectief en onbetaalbaar. Er geldt nu meer dan ooit “een ons preventie is meer waard dan een kilo curatie”. Iedereen weet dat je niet gaat dweilen met de kraan open, maar waarom doen we dat wel in de reguliere geneeskunde? We moeten af van de ziekte-industrie en naar een gezondheids- en wellnessindustrie. De arts is niet verantwoordelijk voor uw gezondheid, maar dat bent u zelf!

En gelukkig wordt dat steeds makkelijker. Je hebt activitytrackers die steeds meer kunnen vastleggen, zoals hoeveel je beweegt, hoeveel je slaapt, wat je hartslag is etc. Vaak zijn er app’s aan gekoppeld die alle gegevens in kaart brengen en waarin je kunt zien hoe ver je bent van je doelen. Je hebt tegenwoordig DNA onderzoeken, die je vertellen welke gezondheidsrisico’s je hebt én wat je eraan kunt doen. Niet de genetica is bepalend maar de epigenetica, dat wil zeggen allerlei levensstijlfactoren waardoor u als het ware de schakelaars van de slechte genen kunt uitzetten.

Integrative medicine

In America zie je allang dat verzekeraars inzien dat Integrative medicine waarbij reguliere en complementaire gezondheidszorg samenwerken veel kosteneffectiever is. In de functional medicine en personalized lifestyle medicine wordt steeds meer toegewerkt naar preventie door het uitvoeren van goed onderzoek en het geven van persoonlijke levensstijl- en wellnessadviezen.

De focus ligt op vitaler en weerbaarder worden door al de bekende epigenetische factoren in te zetten die belangrijk zijn bij het persoonlijk genetisch profiel. Deze epigenetische factoren zijn o.a.:

  • beweging;
  • goede ademhaling
  • (oer)voeding;
  • meditatie en ontspanning;
  • gerichte voedingssupplementen;
  • toxische factoren (giftige stoffen) in persoonlijke verzorging, huishouding en in de omgeving;
  • electromagnetische straling.

Je arts is dan je coach en adviseur en geen receptenschrijver of verwijzer.

Vitaliteit bouw je zelf

be your own bossOnlangs werd ook in Nederland een congres georganiseerd over vitaliteit en weerbaarheid. De deelnemers kwamen hoofdzakelijk uit het complementaire werkveld. Deelnemers vanuit de overheid of zorgverzekeraars waren er, zover mij bekend, niet bij. Ze gaan de boot missen of je kunt beter zeggen met de huidige Schipper(s) aan boord zetten ze de verkeerde koers uit. Vaste zorgketens, vaste artsen, vaste ziekenhuizen en steeds minder keuze voor de patiënten. Zie dit artikel.

Tegenwoordig krijg ik steeds meer mensen die zeggen dat ze het aanvullend pakket uit hun zorgverzekering eruit doen en om volgend jaar zelf hun zorgkeuzes te kunnen maken. We betalen fors voor deze aanvullende pakketten en er wordt steeds minder vergoed.  Steeds meer mensen komen ook in mijn praktijk zonder dat ze klachten hebben. Ze willen klachten voorkomen en ze willen vitaler en gezonder worden. Investeren in jezelf wordt steeds minder gezien als luxe. Met opleidingen en nascholingen blijf ik me scholen om mijn patiënten of beter gezegd cliënten te adviseren en te coachen.

Zo zie je dat ik nu meer preventief kan werken dan ooit het geval was toen ik bedrijfsarts was.

Ik ben benieuwd hoe u wilt werken aan uw gezondheid en hoe ik u hierin kan ondersteunen. Kunt u mij tips geven hoe ik u kan helpen om vitaler en gezonder te worden? Dus email me of vertel het bij uw volgende afspraak! Alvast bedankt!

Even delen met je netwerk?