
Osteopathie is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917). Osteopathie heeft een andere kijk op ziekte, gezondheid en herstelvermogen.
In de osteopathie wordt met vier basisprincipes gewerkt:
- Het lichaam is een eenheid.
- Structuur en functie beïnvloeden elkaar.
- Onbelemmerde stroming van alle lichaamsvochten, zoals bloed, lymfe en vocht tussen en in de cellen is een voorwaarde voor gezondheid.
- Het lichaam heeft zelfgenezende en zelfregulerende capaciteiten.
Anders dan andere manuele geneeswijzen richt de osteopathie zich op de totale mens. Er wordt niet alleen gekeken naar botten, gewrichten of andere deelgebieden, maar naar alle systemen en hun onderlinge afstemming en hun functioneren. Vrije stroming van alle lichaamsvloeistoffen en goede beweeglijkheid van alle structuren in het lichaam zoals, botten, spieren, bindweefselstructuren, bloedvaten, zenuwen en organen zijn daarbij essentieel.
Een osteopaat zal met zijn handgrepen een bewegingsbeperking in of rond een dergelijke structuur behandelen en de functie herstellen of verbeteren. Maar omgekeerd werkt het ook. Als de functie is hersteld zal de structuur gezonder worden. Maar daarin zit ook een beperking van de osteopathie.
Als de structuur grondig is aangetast, dan kan zijn functie niet volledig meer herstellen. Dan zijn er soms aanvullende methoden nodig vanuit de reguliere geneeskunde. Als arts vindt ik het van belang om daarom tijdig door te verwijzen naar huisartsen en specialisten als dat nodig is.
Rekening houdend met deze basisprincipes is het doel van de osteopaat niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Dit gebeurt door zorgvuldig geplande en uitgevoerde manuele handelingen en gezondheidsadviezen.
Met uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie kan de osteopaat namelijk met zijn handen beweeglijkheid herstellen en de functie en het zelfgenezend vermogen verbeteren. Het lichaam doet de rest. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat mensen zelf ook een actieve rol spelen en gezond gedrag vertonen. De osteopaat zal deze actieve zelfzorg stimuleren en hierover nadere adviezen geven.