Behandeling

Vraaggesprek

Allereerst zal u gevraagd worden vooraf een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Bij de eerste afspraak gaan we aan de hand van de vragenlijst en verdere antwoorden op vragen na wat de hoofdklacht is waarvoor uw behandeling zoekt. Dan volgt het onderzoek. U zult uitgebreid van top tot teen worden onderzocht. Naar afloop vertel ik mijn bevindingen en behandelvoorstel. In sommige gevallen wil ik eerst met uw huisarts overleggen of ik laat een röntgenfoto maken. Omdat ik ook zelf arts ben kan ik deze zelf aanvragen en krijgt u daarvoor een briefje mee. Maar over het algemeen is zonder röntgenfoto al duidelijk wat er aan de hand.

De behandelsessies

De behandeling zelf bestaat uit handgrepen om de beweeglijkheid van het lichaam te herstellen. De handgrepen kunnen variëren van lichte nauwelijks waar te nemen bewegingen tot forse rekkingen en mobilisaties. De gebruikte technieken worden afgestemd op het individu en zijn natuurlijk ook afhankelijk van de klachten. Soms krijgen patiënten na afloop enkele dagen last in de vorm van een moe gevoel of spierpijn. Dat is een gezonde aanpassingsreactie.

Als de beweeglijkheid is hersteld dan moet deze in stand worden gehouden. Daarvoor worden nadere adviezen en oefeningen geadviseerd. Een actieve patiënt die goed meewerkt aan de behandeling, oefeningen doet en gezond gedrag vertoont wordt het snelst beter. Bij gezondheidsadviezen moet u denken aan preventieve adviezen over gezonde voeding, beweging, houding, werkmethoden.

Resultaten

Na 3 tot 5 behandelingen moet er resultaat merkbaar zijn. Acute klachten zijn dan vaak helemaal over en bij chronische klachten moet er een merkbaar verschil zijn. Soms worden klachten in stand gehouden door bepaalde levensgewoonten of belasting in werk, privé, sport of hobby’s. Adviezen om hiermee beter om te gaan vormen dan ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.  Zo nodig wordt doorverwezen naar de huisarts, specialist of andere behandelaars.

Even delen met je netwerk?