Integrale geneeskunde: een mens bestaat uit meer dan botten en spieren

Velen van jullie hebben al gemerkt dat mijn praktijkvoering in de loop der jaren is veranderd. Ik ben 18 jaar geleden begonnen als manueel arts. Al snel merkte ik dat de puur mechanische benadering te beperkt is: een mens bestaat uit meer dan botten en spieren.

Bij de osteopathie wordt al veel verder gekeken naar beweging, functionaliteit en vitaliteit.

En de laatste tijd heb ik veel studies en nascholingen gedaan om meer te kunnen adviseren over levensstijl, vitaliteit en longevity.

Gezonder oud worden

Longevity is een term die moeilijk vertaald kan worden. Het is een combinatie van lang leven, anti aging en vitaliteit. Vroeger werden mensen niet zo oud, tegenwoordig worden mensen wel ouder, maar ze zijn ook ongezonder. Steeds meer mensen hebben chronische ziekten en zijn minder vitaal.

Sinds begin dit jaar ben ik, na de opleiding, geregistreerd als natuurarts. Deze term klinkt wat ouderwets en men spreekt nu ook over lifestyle geneeskunde en integrale geneeskunde. Maar de essentie is nog steeds om met natuurlijke middelen en maatregelen gezonder en vitaler te worden.

Verder als Arts voor Integrale Geneeskunde (AVIG): een completere analyse en behandeling van klachten

Inmiddels is het zo dat de orthomanuele geneeskunde een andere kant op gaat. De nieuwe naam voor de orthomanuele artsen is arts voor Musculoskeletale geneeskunde of MSK arts.

Daarmee wordt het werkgebied verder beperkt en wordt het onderscheid met manuele therapie onduidelijk. Het bestuur van de NVAMG streeft naar een reguliere erkenning en neemt steeds meer stelling tegen andere complementaire geneeswijzen.

Ik ben zelf een voorstander van samenwerking van complementaire en reguliere geneeswijzen om te komen tot een integrale geneeskunde, ook wel genoemd integrative medicine. Daarom heb ik, na 18 jaar, mijn lidmaatschap van de beroepsgroep van de MSK artsen opgezegd en ben ik inmiddels geregistreerd bij de AVIG, Arts voor Integrale Geneeskunde.

Integraal èn manueel arts

Op mijn briefpapier staat tegenwoordig “Praktijk voor Integrale Geneeskunde en Osteopathie”. Dat wil niet zeggen dat ik niet meer manueel werk. Integendeel, het is juist een meerwaarde als je werkend als integraal arts ook met je handen onderzoek en behandeling kunt doen. Ik blijf mijn nascholingen volgen als osteopaat en pas de nieuwste ontwikkelingen toe in mijn behandelingen.

Soms is het ook zo, dat simpelweg het verbeteren van de beweeglijkheid en stand van de wervelkolom voldoende is. Dus je bent nog steeds welkom in de praktijk met klachten van het bewegingsapparaat. Maar ook met klachten zoals chronische vermoeidheid, prikkelbare darmen, fibromyalgie etc.

Even delen met je netwerk?