Depressief? Wilt u zich iets laten voorschrijven of neemt u het heft zelf in handen en kiest u voor een andere depressie behandeling?
Depressieve klachten komen steeds meer voor. Volgens de CBS waren meer dan 1 miljoen nederlanders in 2014 depressief (1). En volgens GGZ nieuws.nl zijn 1 miljoen nederlanders aan de anti-depressiva (2). Steeds meer artsen schrijven antidepressiva voor aan kinderen en adolescenten, ondanks dat er verhoogde kans is op suicide bij het gebruik van bepaalde antidepressiva (3).
Patiënten met depressieve klachten wordt verteld dat ze een tekort hebben aan het stofje serotonine in hun hersenen en dat het medicijn helpt om dit aan te vullen. Ze krijgen dan een serotonine heropname remmer (SSRI: selective serotonine reuptake inhibitor). Het idee is dat er dan meer serotonine beschikbaar is in de synapsspleet. Het enige bewijs voor deze chemische onbalans in de hersenen is dat ze lijken te werken.
De farmaceutische industrie kan zo’n eenvoudige verhaal goed gebruiken voor haar marketing. Maar klopt deze verklaring eigenlijk wel en werken antidepressiva?
Om met de laatste vraag te beginnen. Ze werken wel, maar als je een placebo geeft met dezelfde boodschap als de SSRI werkt die net zo goed. (4). Nu denken mensen vaak gemakshalve dat een placebo betekent het niet werkt. Maar zo is het niet. Het blijkt namelijk dat de placebomedicijnen ook veranderingen in de hersenen geven (5). Voor farmaceutische bedrijven is dit erg lastig. Ze moeten namelijk medicijnen maken die beter zijn dan het zelfgenezend vermogen.
En om een of andere reden wordt de placebowerking (in de U.S.A.) steeds sterker (6). Je zou zeggen dat het dus super interressant zou zijn om te onderzoeken hoe dit komt en hoe je het zelfgenezend vermogen verder kan versterken.
Maar ja, daar valt geen winst aan te behalen.
Klopt de verklaring van het werking dan wel?
De arts Kelly Brogan schreef een boek “mind of your own” (7). Ze is veranderd van voorschrijver naar voorloper en stelt zich nu zeer kritisch tegen de farmaceutische psychiatrie. Ze haalt veel onderzoek aan waaruit blijkt dat het verhaal over het tekort aan serotonine niet bewezen is. Maar het meest spreekt me deze passage in haar boek hierover aan:
“The brain orchestrates a delicate interplay among some one hundred neurotransmitters, including fourteen types of serotoninereceptors. To think we can cherry-pick one brain chemical and cure all and every behavorial disturbance is a gross oversimplification and downright absurd”.
Oftewel: de gegeven verklaring van de werking van SSRI’s is belachelijk simpel en de werkelijkheid is veel complexer.
Voor depressieve klachten moeten we niet alleen de oorzaak in de hersenen zoeken, maar in de hele mens. Yvonne van Stigt van de website Oergezond Nu schreef laatst een blog met als titel: “Depressie is geen psychische ziekte”(8).
Hierin legt ze uit dat inflammatie, of zoals ik het in mijn laatste nieuwsbrief noemde stille ontstekingen, liggen aan de basis van depressieve klachten.
Maar moet u dan de antidepressiva door het toilet spoelen? NEE.
Want als je er zomaar mee stopt dan krijg je onthoudingsverschijnselen, zoals angst, slecht slapen, onrust en depressie. En eigenlijk is er nog steeds niets gedaan aan de oorzaak van de depressieve klachten. Kelly Brogan heeft ontdekt dat ze haar patiënten het beste kan helpen met de aanpak van de functional medicine. In haar boek beschrijft ze ook dat inflammatie een van de belangrijke triggers kan zijn voor depressieve klachten. En dat moet je niet bestrijden met pillen, maar met levenstijlveranderingen. Ze stimuleert haar patiënten om actief aan de slag te gaan met gezonde voeding, goede slaap, toxines aanpakken, beweging, kundalini yoga, meditatie en het aanpakken van stress in werk en privé. Ook bepaalde supplementen kunnen nodig zijn. En wie weet misschien komt daar in de toekomst de Wim Hof methode bij, want dit heeft bewezen effecten op het verlagen van ontstekingseiwitten.
In Nederland kennen we de psychiater Bram Bakker, die al lange tijd hardlopen promoot als therapie voor depressieve klachten en Rogier Hoenders die leefstijlcoaching aanbiedt in zijn centrum voor Integrale psychiatrie. Dat zijn de voorlopers. Ze beseffen de beperkingen van anti-depressiva en bieden mogelijkheden aan mensen om zelf het heft in handen te nemen.
Maar stel dat u zelf depressief wordt welke weg kiest u dan? Kiest u voor afhankelijk makende pillen of gaat u zelf actief aan de slag om uw levensstijl te verbeteren en uw gezondheid te optimaliseren?
Als u voor het laatste kiest kan ik u ondersteunen en helpen. De grondlegger van de osteopathie, Andrew Taylor Still zei ooit eens:
“To find health should be the object of the doctor. Anybody can find disease”.
En als u toch al anti-depressiva gebruikt, moet u zoals gezegd niet zomaar stoppen, maar dan is het verstandig eerst verder u gezondheid te versterken en de ontstekingsfactoren uit uw dieet en leeftstijl halen. Pas dan kan u, in overleg met de voorschrijver, heel geleidelijk de medicatie afbouwen. En voor het afbouwen is de zomer de beste periode. Het is dus nu de tijd om uw gezondheid te versterken.
U zou kunnen beginnen met mijn laatste nieuwsbrief over stille ontstekingen te lezen. Als u meer wilt weten kan ik u gratis mijn artikel sturen over een ontstekingsremmend dieet. Stuur me een email en ik stuur u het op.
In de toekomst ga ik ook workshops geven over de Wim Hof Methode. Als u daar belangstelling hebt hoor ik het ook graag. Mail: info@arts-osteopaat.nl
Bronnen:
- http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2016/meer-dan-1-miljoenederlanders-had–depressie.htm
- http://www.ggznieuws.nl/home/1-miljoen-nederlanders-aan-de-antidepressiva/
- http://www.ggznieuws.nl/home/artsen-schrijven-teveel-antidepressiva-voor-aan-kinderen-en-tieners/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172306/
- tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2900pdf.pdf
- http://www.medscape.com/viewarticle/852139
- http://www.nature.com/news/strong-placebo-response-thwarts-painkiller-trials-1.18511
- http://kellybroganmd.com/
- http://oergezond.nu/depressie-is-geen-psychische-aandoening/